مالیات بر درآمد مشاغل چیست و چه نوع مشاغلی در گروه ج قرار می گیرند؟، این نوع مالیات را افرادی که اصطلاحاً به آنها کسبه، اصناف، پیشه وران، صنعتگران گفته میشود و یا سایر افرادی که به صورت شخص حقوقی بابت درآمد حاصل از اشتغال به مشاغل آزاد و بهطور انفرادی یا با مشارکتهای مدنی پرداخت مینمایند، کسبه، اصناف، پیشه وران، صاحبان حرف، صاحبان کارخانه ها، کارگاه های تولیدی و سایر افرادی که به صورت شخص حقیقی از طریق مشاغل آزاد کسب درآمد می کنند و یا به طور انفرادی مشارکت مدنی دارند یا به عناوین دیگری غیر از موارد مذکور در سایر فصل های قانون مالیات های مستقیم در ایران درآمدی تحصیل کنند، مشمول مالیات بر درآمد مشاغل هستند.
مالیات بر درآمد مشاغل
قانون مالیات های مستقیم(ق،م،م)، صاحبان مشاغل را به ۳ گروه و به شرح زیر تقسیم بندی کرده است (ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم).
- گروه الف: صاحبان مشاغلی که به موجب ق.م.م مکلف به ثبت فعالیتهای شغلی خود در دفاتر و روزنامه و کل هستند.
- گروه ب: صاحبان مشاغلی که بر حسب قانون مالیاتهای مستقیم مکلف به ثبت فعالیتهای شغلی خود در دفاتر درآمد و هزینه هستند.
- گروه ج: صاحبان مشاغلی که مشمول مقررات بندهای (الف) و (ب) فوق نیستند و مکلفند صورت خلاصه وضعیت درآمد و هزینه خود را طبق نمونههای تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی نگهداری کنند.
چه نوع مشاغلی در گروه ج قرار می گیرند؟
هر یک از اعضای اتحادیههای صنفی کسبه و بازاریان که شغل آنان در گروههای الف و ب شرحی که بیان شد ذکر نگردیده است مشمول گروه ج قرار میگیرند. مانند آن دسته از اعضای اتحادیههای صنفی که به شغل خواربار فروشی، قصابی،خرازی، کفاشی، و کفش فروشی، عکاسی، بزازی، خیاطی، آرایشگری، قنادی و شیرینی فروشی و مشاغلی از این قبیل اشتغال دارند، مشاغلی که در این گروه قرار میگیرند مکلف به نگهداری دفاتر نبوده و فقط مکلفند صورت خلاصه وضعیت درآمد و هزینه سالانه خود را طبق ضوابط و نگهداریهای تعیین شده از سازمان امور مالیاتی کشور نگهداری نمایند و اظهارنامه خود را که شامل صورت خلاصه وضعیت درآمد و هزینه است(تبصره ۴ ماده ۱۰۰) حداکثر تا پایان تیر ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم نمایند.
کلیه صاحبان مشاغل مشمول (بند ج ماده ۹۵) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 27/11/1380 که مکلف به نگهداری دفاتر درآمد و هزینه نیستند، مکلفند خلاصه درآمد و هزینههای هر واحد شغلی خود را بطور جداگانه و بر اساس ضوابط ذیل و فرم نمونه شماره (۱) به تفکیک هر ماه درج و نگهداری نمایند.
- جمع فروش کالاهای هر ماه خود را در پایان همان ماه در ستون (فروش کالا) و جمع درآمد و بابت ارائه خدمات را در ستون (درآمد خدمات) درج نمایند.
- جمع خرید کالاهای مربوط به فعالیت شغلی هر ماه را در پایان همان ماه در ستون خرید کالا درج نمایند.
- جمع هزینههای مربوط به فعالیت شغلی هر ماه را در پایان همان ماه در ستون هزینهها درج نمایند.